Denuncias por vivienda

Contra la vivienda indigna. V de Vivienda. Todos juntos podemos.

martes, agosto 07, 2007

Un palau a l’Europa central és més barat que un pis de protecció oficial a Barcelona

Abel Sierra
Eldebat.cat, 7/8/2007

Que el preu de l'habitatge a Barcelona és una bogeria resulta un fet incontestable. El nivell de preus assolit als darrers anys és tal que actualment és molt mes car adquirir un pis de protecció oficial de 75 metres quadrats a Barcelona que un petit palau del segle XIX de 450 metres quadrats a l’Europa central.

I és que als darrers temps, alguns col·lectius de joves s’han queixat de què el preu de l’habitatge de protecció oficial a Barcelona i rodalies no és pas un regal i no està a l’abast de tothom. De fet, l’any passat la Generalitat va incrementar gairebé el 10% la tarifa de venda d’aquest tipus de pisos, tres vegades més que l’increment del cost de la vida (IPC). A la pràctica, per un habitatge de 70 metres quadrats, que és la mida estàndar, es paguen 133.476 euros.
El palau que apareix a la fotografia està situat a la localitat polonesa de Lubsko, a només 30 quilòmetres de la frontera amb Alemanya, i situat relativament a prop de ciutats amb prou interès, com ara bé Cottbus (60 km), Berlín (180 km), Dresden (180 km), Poznan (180 km) o Praga (280 km). A la descripció s’ofereixen més dades sobre aquesta construcció del segle XIX, que té a més un jardí i terreny edificable de 4.500 metres quadrats i que està valorada en 130.000 euros.
Increment de la inversió a l’estranger
Segons l’economista Gonzalo Bernardos, professor del Master de Gestió Immobiliària a la Universitat de Barcelona (UB) i a l’Escola Superior d’Administració i Direcció d’Empreses (ESADE), està de moda invertir en habitatge a l’estranger. “És una tendència relativament nova. Als darrers vint anys, l’elevada rendibilitat del mercat espanyol – el preu de l’habitatge ha pujat entre 1986 i el 2006 un 562% - va motivar que els espanyols no es plantegessin invertir a altres països”.
I és que l’interès dels espanyols pels immobles a l’estranger va més enllà de l’anècdota. Enguany s’aproxima ja als 3.000 milions d’euros, i l’immobiliari ja és el tercer sector de destinació de la inversió a l’exterior, només per darrera dels transports i comunicació i de la intermediació financera, banca i assegurances, segons dades de la Secretaria d’Estat de Turisme i Comerç.
Els preus de l’habitatge a l’estranger no espanten als compradors espanyols. També algunes immobiliàries espanyoles han invertit a l’Europa central, Portugal, França, Mèxic o Brasil, llocs on les possibilitats de revalorització de l’immoble són reals. Tot el contrari que a Espanya, on el mercat ha tocat sostre i està passant per un canvi de cicle.

Etiquetas: ,

Counter
Site Counters